وقتی سخن از ایران و ایرانی می شود همه ما ایرانی های وطن دار و وطن دوست به این واژه ی پر مغز و معنا افتخار می کنیم. در ذهنمان فر و شکوهی چند هزار ساله نقش می بندد و به یاد رشادت های ایرانیانی بزرگوار می افتیم که برای اعتلای این مرز و بوم تلاش بی دریغی کرده اند.
این ایرانی های عزیز می خواهند متعلق به داستان های اساطیری شاهنامه باشد و رستم دستان و پهلوان سکستانی یا متعلق به تاریخ معاصر و شخص فرهیخته ای همچون امیر کبیر ؛ در هر صورت مورد تکریم و تمجید ایران و ایرانی ست.
اما پرسش اساسی اینجاست که برای کشوری با این همه فراز و فرود و تاریخ و مشاهیر چرا بایستی طرحی مشابه طرح فناورانه ایران دات آی آر ( http://www.iran.ir ) تعریف کرد که هیچگونه قرابتی با این عظمت ندارد!؟
مبهم بودن ایده محوری طرح ایران دات آی آر
اصلا معلوم نیست ایده ی اصلی این طرح چه بوده است که با بودجه دولتی وزارت ارتباطات هنوز هم نیمه تمام است آیا قرار بوده است این سایت یم موتور جستجوی ملی باشد یا یک درگاه ارتباطی بین مردم و سازمانهای دولتی یا حتی قرار بوده است این سایت پایگاه داده مرتبط با کشور وسیع ایران باشد یا قرار است تمام نیازها به یک موتور جستجوی ملی در آن پیش بینی شود و اتکای کشور به سرویس های اطلاعاتی بیگانه و خارجی تا حدی رفع گردد. این پرسش هنوز برای من مطرح است؟
اما پیرامون موتور جستجوی ملی باید گفت که اسامی از قبل شنیده شده است.
جستجوگرملی، پارسیجو، یوز، نخبگان، حمایت، طعنه، رسانهها، دولت و… کلماتی هستند که در این روزها زیاد آنها را میشنویم. قدرتنمایی دولتهای مختلف، جنگ رسانهای و برداشتهای اشتباه و ناشیانه از موتورهای جستجوی ملی ما را برآن داشت تا در این زمینه مطلبی بنویسیم.
با افتتاح فاز تجاریسازی موتور جستجوگر پارسی جو در روز شنبه، ۹ آبانماه بهدست وزیر ارتباطات، دوباره شاهد مقالهها و تفسیرهای ضد و نقیض در این زمینه بودهایم که در واقع چرایی وجود یک موتور جستجوگر ملی را زیر سوال میبرند.
چرا موتورهای جستجوگر از اهمیت بالایی برخوردارند؟
امروزه موتورهای جستجو را میتوان پایه و ستون توسعه فناوری ارتباطات و اطلاعات و یکی از شاخصهای توسعه یافتگی صنعت آیتی در همه کشورها بهحساب آورد. با آنکه کاربران موتورهای جستجو را بیشتر با جستجوی وب میشناسند، اما موتورهای جستجو اهداف و کاربردهای بسیار گستردهتری دارند که جستجوی وب تنها یکی از آنها است.
ثبت دیدگاه